הגטו היהודי ברומא שוכנת בלב רומא ומהווה את אחת השכונות היפות ביותר בעיר, שכונת הגטו היהודי היא
שער טיטוס
שער טיטוס הינו שער ניצחון רומי שהוקם על ידי הקיסר דומיטיאנוס בשנת 81 לספירה למרגלות גבעת הפלטין בפורום הרומי, על מנת להנציח את נצחונו של אביו אספסיאנוס ואחיו טיטוס על היהודים ביהודה, כאשר העיר ירושלים נבזזה לחלוטין וכל העושר של בית המקדש נשדד. השער מהווה גם אמירה פוליטית ודתית המבטאת את אלוהותו של הקיסר המנוח טיטוס. השער נבנה משיש פנטלי והחלק העליון שלו משיש לונה. גובה השער 15.4 מטרים, רוחבו 13.5 מטרים ועומקו 4.75 מטרים. השער כולו מוקף בעמודים מורכבים מהמסדר הקורינתי.
הכתובת המקורית בצד הימני שלו עדיין קיימת, על גבי השער חרוט המשפט "הסנאט ואנשי רומא הקדישו את הקשת הזו לטיטוס הנערץ וספסיאנוס אוגוסטוס, בנו של הווספסיאן הנערץ". אם כי במקור האותיות החקוקות היו משובצת בברונזה. אמנם מקורות רבים טוענים שלטיטוס ודומיטיאנוס לא הייתה מערכת יחסים טובה מדי, אפשר בהחלט לתהות מדוע דומיטיאנוס התאמץ כל כך לבנות שער כה מפואר לכבוד אחיו המנוח, אמנם הוא לא אהב אותו אבל העם הרומי בהחלט העריץ אותו ואת השושלת הפלבינאית. בניית שער זה אישרה מחדש את גדולתה של שושלת זו.
שער זה נחשב לצנוע ביותר מבין שלושת השערים הקיימים במרחב הפורום הרומי, גם העיטורים שלו צנועים יותר מאלו של קונסטנטינוס וספטימוס סוורוס. אך תבליטי השיש שלו הם אלו שהופכים אותו לייחודי ביותר. תבליטים אלו ממוקמים משני צדי השער הפנימי וגודלם 2.4 מטר גובה על 3.8 מטר אורך.
לוח אחד מציג את תחילתה של תהלוכת הניצחון של טיטוס משנת 71 לספירה כשהיא עוברת דרך פורטה טריומפליס לפורום בואריום כאשר המשתתפים נושאים על גבם שלל מבית המקדש בירושלים הכולל מנורה של שבעה קנים, חצוצרות כסף ומשהו שנראה כמו ארון ברית. חלק מהדמויות נושאות שלטים שהיו מציינים כנראה את שמות הערים והעמים שנכבשו. המנורה היא אחד הסמלים החשובים ביותר בדת היהודית והיא מוקדשת בגילוף על מנת לסמל את כוחה של רומא ואות כלון ליהודים שזה עתה הובסו על ידי האימפריה. השער מומן מכספם של היהודים ונבנה על ידי עבדים יהודים ולכן הוא מהווה הפגנה של אכזריות אך באותה המידה חגיגה של ניצחון. המנורה שנראת על שער טיטוס נבחרה לסמלה הרשמי של מדינת ישראל בשנת 1949. הלוח השני מחולק לשלושה חלקים, בהם טיטוס רוכב על מרכבה הקשורה לארבעה סוסים והאלה רומא עומדת מלפנים, אוחזת ברסן של אחד הסוסים. שתי דמויות נוספות מימין למרכבה מסמלות האנשה של אנשי רומא והסנאט. שני הלוחות הם מאוד משמעותיים בהיסטוריה ובהתפתחות של האמנות והתרבות הרומית, שכן זהו הניסיון הראשון שמנסה להמחיש את ההיסטוריה וליצור אשליה של חלל באמצעות פסלים. זה נראה לעין בעיקר על ידי נסיגת דמויות הרקע בהדרגה למרחק, כאשר הדמויות המרכזיות מגולפות גבוה יותר מאלו שבקצה.
המלחמות היהודיות-רומיות היו סדרה של מרידות רחבות היקף של היהודים נגד האימפריה הרומית בין השנים 66 ל-135 לספירה. המרידות הביאו להרס של עיירות יהודיות, לעקירת אנשיה ולהקצאת קרקעות לשימוש צבאי רומי. טיטוס הצליח לפרוץ את ירושלים, כאשר חומות העיר החלו ליפול, בזז ושרף את כל העיר. השער מסמל את הפרק האחרון של חורבן בית המקדש בירושלים. עם איורים רבים על השער המתארים את מצעד האוצרות ואת מה שלקחו הרומאים מהמקדש בירושלים לרומא.
בנוסף, שער טיטוס סיפקה דגם לשערים רבים שנבנו לאחר המאה ה-16, המפורסם מביניהם הינו שער הניצחון בפריז.
במהלך ימי הביניים, משפחת פרנג'יפאני המלכותית הוסיפה עוד מפלס לקמרון והסיבה את השער למגדל מבוצר.
השער אמנם מסמל את ניצחון האימפריה על יהודה אבל רבים אחרים השתמשו בו כאמצעי לאכיפת הדומיננטיות של מעצמות אחרות על היהודים במהלך ההיסטוריה לשם אכיפת נאמנות. בשנת 1555 החל האפיפיור פאולוס הרביעי להביא את הקהילה היהודית ברומא מדי שנה על מנת שיעמדו תחתיה ויבטיחו אמונים לעיר. השער במשך שנים ארוכות סימל את הגלות והחורבן בעיני יהודי רומא ולכן הם לא נהגו לעבור תחתיו, אולם בערב הכרזת העצמאות של מדינת ישראל בשנת 1948 היה זה לראשונה שהם התכנסו כולם וצעדו יחדיו מתחת לשער כאות ניצחון והשיבה לארץ אחרי שנים ארוכות בגלות.
ביוני 2012, צוות בינלאומי של חוקרים התכנס בשער טיטוס וסרק את התבליטים הבסיסיים שלו לאיתור עדויות לצבעיהם העתיקים. באמצעות טכנולוגיות חדשות, צוות ההיסטוריונים והמדענים הבינלאומיים חיפש עקבות צבע על תבליטי השער על מנת לשחזר באופן דיגיטלי את איך שהשער היה נראית בצבע מלא.
הצוות התמקד בלוח שבו מוצגת המנורה. לאחר יצירת סריקה תלת-ממדית של הלוח, הם יכלו לראות את תיאורה בצורה ברורה יותר מאי פעם, מה שאפשר להם לשחזר באופן דיגיטלי חלקים ממנה. על המנורה התגלו עקבות של פיגמנט צהוב, מה שאימת את העובדה שהחנוכייה שעל שער טיטוס נצבעה במקור בצהוב. תוצאות אלו תאמו את תיאורו של ההיסטוריון היהודי יוספוס על מצעד הניצחון הרומי, שבו הוא מתאר את המנורה בזהב.
אם ברצונכם להתרשם מקרוב משער טיטוס יש צורך לקנות כרטיס כניסה למתחם הפורום הרומי. בתחתית הכתבה תמצאו קישורים לקניית כרטיסים לקולוסיאום ולפורום הרומי. בסיור הקולוסיאום והפורום הרומי של סיורומא אנחנו נספר עוד על השער וגם נדאג לקנות לכם את כרטיסי הכניסה לקולוסיאום ולפורום הרומי.