דבר או שניים שכדי לדעת על הפנתאון של רומא פלא אדריכלי הטומן בתוכו היסטוריה ארוכת שנים ואוצרות
קמפו דה פיורי
בלב רומא העתיקה, לא רחוק מפיאצה נבונה, נמצא שוק קמפו די פיורי. השוק הציורי והפולקלורליסטי ביותר של העיר. לפני המאה ה15 היה במקום הכיכר אחו של פרחים. האגדה מספרת ששמה של הכיכר הגיע מהשפה מלטינית campous florae,כלומר השדה של פלורה, האישה האהובה על גנרל פומפיוס, שבנה את התיאטרון שלו קרוב לשוק. בסביבות אמצע המאה ה15 האפיפיור קאליקסטוס סלל את האיזור והקים את הכיכר. במהלך חידוש זה נבנו מבנים אצילים רבים, כמו ארמון אורסיני, המשקיף אל השוק. עם הזמן הכיכר הפכה למקום מעבר ולמוקד מסחרי ותרבותי חשוב לעיר. בסביבה יש הרבה בתי מלון, פונדקים ובתי מלאכה.
בימי רומא העתיקה האזור לא היה בשימוש ונשאר לא מפותח עד למאה ה-15, אז נבנו בסביבתו כמה מבנים חשובים והכיכר עצמה נסללה. עם זאת, האזור מעולם לא עבר באופן רשמי בנייה ארכיטקטונית ותמיד נשאר מוקד למסחר ותרבות רחוב: ניתן לראות זאת בבירור ברחובות שמסביב, שנקראים על שם אומנים ובעלי מקצוע שהיו בעבר. לדוגמא ויה דיי קפלארי (יצרני כובעים), ויה דיי ג'ובונארי (חייטים), ויה דיי קיאווארי (יצרני מפתחות) וויה דיי באולארי (יוצרי קופה).
שוק קמפו דה פיורי הוא כנראה השוק העתיק ביותר ברומא. מאז 1869, בכל בוקר, למעט יום ראשון. השוק נהג למכור פירות וירקות, ובמשך עשורים רבים ביקור כאן נחשב לאחת החוויות האותנטיות ביותר ברומא. גם היום הכיכר גדושה בדוכנים צבעוניים שמוכרים פירות, ירקות, בשר, עופות ודגים טריים. בדוכנים אחרים מוצגים קטניות, פירות יבשים, ואגוזים למיניהם, כשסמוך למזרקה יש דוכני חנויות פרחים. בין כל אלו לא תוכלו לפספס את הארטישוק הרומי (בעונה כמובן), ושאר ירקות כמו ברוקולי ותרד. בחלק מהדוכנים תמצאו כבר ירקות חתוכים ומוכנים להכנת מרק מינסטרונה משובח או סלט מעורב טרי מאוד. שוק קמפו דה פיורי הוא חגיגה אמיתית לעיניים ולחיך !
עם זאת, דברים השתנו וכעת ל"אותנטי" יש משמעות שונה מאוד. למרות שאתה עדיין מקבל כמה דוכנים עם תוצרת טרייה, רבים מוכרים כיום לימונצ'לו וסחורות ארוזים ומתומחרים לתיירים. בנוסף, תמצאו חנויות מזון, מאפיות ועוד הרבה מקומות נחמדים שניתן לעצור בהם ולשתות קפה או אפרטיבו.
מה שרובכם וודאי לא יודעים, בעבר קמפו דה פיורי היה ידוע כמקום לעונשים ולהוצאות להורג. הפסל הגדול במרכז הכיכר, עבודתו של הפסל אטן רבה פרארי (1889) הוא לזכר הפילוסוף והנזיר ג׳ורדנו ברנו שב17 בפברואר 1600 נשרף במקום, אחרי שהואשם בכפירה על ידי הכנסייה בשל התיאוריות המהפכניות שלו על היקום. עדיין ישנן ספקות לגבי אילו מרעיונותיו נחשבו כל כך מסוכנים כדי לדרוש גזר דין מוות, אבל סביר להניח שהם היו קשורים לחזון הקוסמוס שלו. בניגוד למה שנאמר על ידי הדוקטרינה באותה תקופה, הוא האמין שהיקום יכול להכיל אינסוף עולמות: זה היה נגד הראייה הגיאוצנטרית השלטת של העולם וחרג אפילו מעבר לחזון הקופרניקאי, שהסביר את היקום כעשוי מסדרה של כוכבים קבועים.
הפסל קודר כיאה: גבוה ועטוף גלימה, הוא משדר כוח שקט שנוטה למשוך את תשומת הלב של כל המבקרים, מודעים או לא לסיפור שהוא מספר. הפילוסוף מוצג כשפניו מצביעות על קרית הוותיקן, בתנועות התראה מכוונת לכנסייה. זהו מסר עצוב למדי שמעלה את שאלת חופש המחשבה והדעת ואולי זהו צירוף מקרים, אך קמפו דה פיורי היא הכיכר היחידה ברומא ללא כנסייה!הזמן הטוב ביותר לראות את ג'ורדנו ברונו הוא אחר הצהריים, לאחר שדוכני השוק נעלמו ולפני הערב כשמשתלטים עליו ההמונים.
אנדרטה נוספת שרבים לא מודעים אליה, דווקא מתקשרת ליהדות רומא. על לוחית ברונזה קטנה, על הרצפה מאחורי הפסל בצד ימין, תוכלו למצוא כותבות בעברית ואיטלקית. בשנת 1533 האינקווזיציה ניצלה את מיקומה של הכיכר להשמדתם ושריפתם של כתבי קודש יהודיים. במקום זה החרימה הכנסייה את כל ספרי התלמוד באיטליה והעלתה אותם באש לעיני כולם. על הלוחית חרוט המשפט "גווילין נשרפין ואותיות פורחות" משמעות המשפט היא בעצם שאמנם הספרים עצמם נשפרו אך התוכן שלהם נשאר לנצח.
בקמפו דה פיורי שוכנת לה מזרקה עתיקה המכונה לה טרינה (באילטקית "קערת מרק"). לה טרינה מתמלא מדי יום בפרחים חתוכים טריים, הומאז' לשמה ולשימושה בימי רומא העתיקים. על המזרקה חשופה כתובת ישנה, בה נכתב: Fa del bene lassa dir – " עשה טוב ותן להם לדבר" בהתחשב לרכילות וחילופי הדברים שהיו אופיינים להלך הרוח בשוק, מתאים גם לזמננו לא?
בקרבה לשוק קמפו די פיורי ניתן למצוא את פיאצה פרנסה המבודדת וממוקמת בסביבה שקטה המעוטרת בשתי מזרקות תאומות גדולות של גרניט מצרי המגיעות ממרחצאות קרקלה, המיוחסות לגירולמו ריינאלדי.
ממול לכיכר שוכן לו פאלצו פרנסה, אחד הארמונות היפים ביותר של המאה השש עשרה הרומית, שהוקם בשנת 1517 על ידי אנטוניו דה סנגאלו הצעיר בהזמנתו של הקרדינל אלסנדרו פרנסה, האפיפיור העתידי פאולוס השלישי (1534-1549). עם מותו של סנגאלו, העבודות נמשכו תחילה על ידי מיכלאנג'לו (1546-1549), אחר כך על ידי ויניולה (1569-1573) שתכנן את החזית האחורית, ולבסוף על ידי ג'אקומו דלה פורטה, שהשלים את העבודות ב-1589.בקומה הראשונה, ניתן למצוא גלריה המלאה בציורי פרסקו מהשנים 1597 ו-של אניבלה קראצ'י, בסיוע אחיו אגוסטינו, דומניצ'ינו וג'ובאני לנפרנקו.
בעוד שבמהלך היום קמפו דה פיורי מראה את הצד המסורתי שלה, בערבים הכיכר הופכת לנקודת מפגש לחיי לילה והאווירה הצעירה מורגשת ותוססת מאוד באזור. קמפו דה פיורי בלילה מקבל בברכה תיירים, צעירים וסטודנטים הנפגשים בכיכר, במיוחד בסופי השבוע, לדרינק עם חברים באחד מברי הקוקטיילים והפאבים שנמצאים מסביב.
קמפו די פיורי מלאה בבתי קפה נהדרים וברים שיקים שכדי לשבת בהם בשעת האפרטיבו ולחגוג יחד עם האיטלקים את חלקו השני של היום לאחר סיום יום העבודה. סיבה נוספת להגיע לאזור היא העובדה שבסמטאות קמפו די פיורי שוכנים הפנינים של משפחת רושיולי. אם יתחשק לכם קפה ומאפה טעים במיוחד בבית הקפה של רושולי café roscioli תוכלו למצוא מבחר גדול מאוד של מאפים איטלקיים ורומאים וגם כמובן את המריטוצו המפורסם, מאפה בריוש ממולא קצפת במתיקות עדינה שאותו אוכלים הרומאים בעיקר לארוחת הבוקר. לצד בית הקפה שוכנת המאפיה של המשפחה antico forno roscioli בה תוכלו לטעום פיצה רומאית קלאסית נהדרת עם מגוון רחב של תוספות, לא לשכוח לבקש גם סופלי! פיצה נהדרת נוספת באיזור השוק נקראת pizza emma וגם היא מתמחה בפיצה רומאית אותנטית וטעימה במיוחד. אם הגעתם לאיזור קרוב יותר לארוחת צהריים או ערב, המלצה שלנו להגיע ל roscioli salumeria con cucina המעדניה והמסעדה הנהדרת של המשפחה המציעה תפריט אותנטי עם מנות וטעמים נפלאים, לאחר מכן תוכלו גם לרכוש מעדנים איטלקיים לבית. רצוי מאוד להזמין מקומות מראש למסעדה. אם אתם לא אוהבים כל כך לתכנן מסלולים, אנחנו מזמינים אתכם לצטרף לסיור הקולינארי שלנו או לסיור הככרות והמזרקות שעוברים בחלק מהמקומות הטעימים האלה כדי שלא תפספסו את כל הטוב הזה!
דרכי הגעה: ניתן להגיע לקמפו די פיורי על ידי קווי האוטובוס הבאים: 116,64,87 כולם מורידים באיזור ומשם כמה דקות הליכה לכיוון השוק. אם ברצונם לראות את השוק הגיעו לפני השעה 15:00 כי לאחר מכן הדוכנים נסגרים.