מזרקת הצבים – אוצר ייחודי מתקופת הרנסנס מטיילים רבים המגיעים לבקר באזור ריונה סנטאנג'לו, או כפי שאנו

פיאצה דל פופולו
נתחיל בנקודה הצפונית ביותר במרכז התיירותי שלי רומא, פיאצה דל פופולו. הפיאצה שממנה יוצאים שלושה רחובות ראשיים יוצרים צורה של טריידנטה (קילשון). זהו בעצם מכלול הכבישים שנוצרו על ידי שלושה רחובות ישרים של רומא, היוצאים מפיאצה דל פופולו ומתפצלים דרומה. בעזרת שלושת הרחובות הללו ניתן להגיע לכל המונומנטים החשובים והייחודים ביותר ברומא. הרחוב הראשון והאמצעי הוא ויה דל קורסו, רחוב הקניות הגדול ביותר ברומא. הרחוב הימני ויה די ריפטה , בו תוכלו להיעזר על מנת להגיע ברגל לפנתיאון ולפיאצה נבונה. הרחוב השמאלי נקרא ויה דל באבואינו, הוא בעיקר מפורסם כרחוב שמאגד את חנויות מותגי היוקרה ובתי המלון האקסקלוסיביים ביותר בעיר. אם תלכו עליו תוכלו למצוא בהמשך את המדרגות הספרדיות ואת מזרקת טרווי המפורסמת. פיאצה דל פופולו ממוקמת בתוך השער הצפוני של חומות אורליאן, והיא בעיקר מחברת בין שער פופולו ורחוב בשם ויה פלמיניה, שבעבר היה רחוב מרכזי ואסטרטגי שחיבר את רומא לצפון איטליה בעת העתיקה.

הטרידנטה (קלשון) היוצא מפיאצה דל פופולו
בימי הביניים, הכיכר הייתה ידועה בשם פיאצה דל טרולו Piazza Del Trullo אבל לאחר מכן קיבלה את השם החדש שלה ״פיאצה דל פופולו״ שפירושו כיכר העם, בעבר חשבו שהעניקו לכיכר את השם בשל מיקומה של כנסיית סנטה מריה דל פופולו אך משמעות השם נלקחה מהשפה הלטינית. "פופולו" הגיע מהמילה פופולו populus- עץ הצפצפה אשר גדל במקום.

ציור של הפיאצה לפני שעוצבה מחדש על ידי לודוביזי
בין השנים 1815-1816 האדריכל ג׳יוספה ואלאדייר עיצב את הכיכר מחדש ונתן לה את הצורה שאותה אנו רואים כיום. ואלדייר בנה קירות מסביב לפיאצה מה שנותן לה את צורתה האובלית. הסגנון האדריכלי הוא ניאוקלאסי, במרכזה ניצב אובליסק מצרי מתקופת רעמסס השני המכונה אובליסק פלמיניו Obelisco Flaminio , אחד מבין שני האובליסקים העתיקים ביותר ברומא והוא מתנשא לגובה של 24 מטרים ביחד עם בסיסו שגובהו 36 מטרים. האובליסק הובא ממצרים בשנת 10 לפני הספירה בהוראתו של הקיסר אוגוסטוס והוצב תחילה בסריקוס מקסימוס. בעקבות התכנון העירוני החדש ברומא שהוביל האפיפיור סיקסטוס החמישי, האובליסק הובא לפיאצה דל פופולו על ידי האדריכל הרנסנסי דומיניקו פונטנה בשנת 1589.

פיאצה דל פופולו

פיאצה דל פופולו
בפיאצה תוכלו למצוא 3 כנסיות- סנטה מריה דל פופולו ושתי כנסיות תאומות- סנטה מריה אין מונטה סנטו Santa Maria in Montesanto וסנטה מריה דיי מירקולי Santa Maria dei miracoli השתיים האחרונות נבנו בהוראתו של האפיפיור אלכסנדר ה-7 על ידי האדריכל קרדינל רינולדי אבל הושלם על ידי ג׳יאנלורנצו ברניני הגדול וקרלו פונטנה בחצי המאה השניה של המאה ה17. כנסיית סנטה מריה דל פופולו, העתיקה מבין השתיים, נבנתה ב1447 בצמוד לשער פופולו ומכילה בתוכה יצירות אומנות מרשימות ביותר בהן 2 ציורים מפורסמים של האמן קאראווג׳יו וקפלת צ׳יגי שעוצבה על ידי רפאל. הכנסייה נבנתה מעל קברו של האימפרטור נירון והיא הכנסייה הראשונה ברומא שצורת הכיפה שלה מבפנים היא מתומנת.

גיור בדרך לדמשק של קרוואגי'ו בכנסיית סנטה מריה דל פופולו
בשני הצדדים של הכיכר עומדות שתי מזרקות מרשימות במיוחד- בצידה המזרחי עומדת מזרקת נפטון fontana del Nettuno אשר מתוארים בה אל הים הרומאי עם הבריטון שלו ושני דולפינים. בצידה המערבי, מתחת לגני פינצ׳יו, עומדת מזרקת דאה די רומא fontana della dea di Roma שבה מתוארת האלה הרומאית דאה, שתי דמויות אלגוריות ונהר הטיבר והאניין. מאחורי המזרקה הזו תוכלו למצוא מדרגות אשר מובילות לאחת מנקודות התצפית היפות ביותר ברומא הנקראת גן פינצ'ו. הנקודה הזו מספקת לכם מראה מרהיב על פיאצה דל פופולו שבה נפרשים לנגד עיניכם האובליסק המצרי הגדול והמרשים, הכנסיות התאומות, רחוב הקניות הראשי ויה דל קורסו ומרחוק אפילו כיפת הוותיקן.
הפיאצה שוכנת בתוך השער הצפוני בחומות אורליאן, פעם פורטה פלמיניה של רומא העתיקה, וכיום נקראת פורטה דל פופולו. זו הייתה נקודת ההתחלה של רחוב ויה פלמיניה שנבנה בשנת 220 לפני הספירה בתור אחד הכבישים הראשונים שנבנו אי פעם באיטליה. שמו נלקח מהקיסר הרומי פלמיניוס. זה היה נתיב חשוב לעיר הרבה לפני קיומה של האימפריה, אבל כדרך רומית היא נחשבה מאוחר יותר למרכיב חשוב בקנה מידה הגדול של האימפריה. לאחר נפילת האימפריה הרומית, בימי הביניים, ויה פלמיניה חיברה את רומא למה שהיום מחוז אמילה רומנה.יחד עם זאת, לפני עידן מסילות הברזל, זה היה הדבר הראשון שניתן היה לראות כאשר מבקרים הגיעו לרומא.

מזרקת הנפטון בפיאצה דל פופולו
בשנת 1562, האפיפיור פיוס הרביעי מינה את מיכלאנג'לו לבנות שער ענק בכניסה לכיכר על מנת להרשים את עולי הרגל המגיעים לרומא, אך בסופו של דבר העביר את המשימה לאדריכל Nanni di Baccio Biagio.
ארבעת העמודים של החזית החיצונית מגיעים מבזיליקת פטרוס הקדוש לשעבר וממסגרים את הקשת הגדולה והיחידה.
בין שני זוגות העמודים הוכנסו בשנת 1638 שני הפסלים של פטרוס הקדוש וסנט פול, שנעשו על ידי הפסל פרנצ'סקו מוצ'י. בשנת 1887, עקב דרישות תנועה, נפתחו שתי הקשתות הצדדיות על ידי האדריכל מרקנדטי אשר הרס את שני המגדלים שתמכו בדלת. בשנת 1655 לרגל הגעתה של המלכה כריסטינה משבדיה, החליט האפיפיור אלכסנדר השביעי לשחזר את החזית הפנימית, אותה הפקיד בידי הפסל והאדריכל האיטלקי המפורסם ג'אן לורנצו ברניני.

פורטה פלמיניה , שער הכניסה לרומא הנפתח לפיאצה דל פופולו
למרות היופי המרשים של פיאצה דל פופולו בעבר היה נהוג להתייחס אליה כמקום רדוף ומקולל. האגדה מספרת כי לאחר התאבדותו של הקיסר נירון הוא נקבר למרגלות גבעת פינסיאן ומאוחר יותר בעקבות מפולת שכיסתה את הקבר, מבין ההריסות, צמח לו עץ אגוז ענקי שבמהרה הפך לרדוף על ידי שדים ורוחות רעות. כל העוברים והשבים שהיו באיזור היו אחוזים בדיבוק, הוכו ונחבלו קשות מה שהפחיד מאוד את התושבים הרומאים וגם את האפיפיור פסקל השני. ערב אחד אפיפיור קיבל חיזיון ממריה הבתולה שנתנה לו הוראות איך להחזיר את הפיאצה לקדמותה ולשחרר את השדים הרודפים ואת האיזור על ידי כריתת עץ האגוז. לאחר הכריתה, התגלו שרידים של גופתו של נירון והאפיפיור הורא לשרוף אותם ולפזר את האפר אל תוך נהר הטיבר. לאחר הפעולה הזו האזור חזר להיות שוקק חיים. בכניסה לכנסיית סנטה מריה דל פופולו ניתן להבחין בתבליטים של הקפלה מעל המזבח המתארת את האפיפיור פסקל השני בפעולת כריתת העץ.
כמו כן במהלך ההיסטוריה היו גם צדדים אפלים נוספים ובמשך מאות שנים היא היוותה מקום להוצאות להורג פומביות, שהאחרונה שבהן התרחשה ב-1826. ההוצאות להורג היו מופעים ציבוריים של ממש, והעם היה נאסף על מנת לבהות במחזות בהם נערפו ראשים בעזרת מכשיר עתיק הדומה לגליוטינה.
כיום הכיכר משמשת כנקודה מרכזית ומקום מפגש ובילוי בקרב הצעירים המקומיים שפוקדים אותה בעיקר בשעות הערב.
דרכי הגעה לפיאצה דל פופולו: ניתן להגיע לפיאצה באמצעות מטרו A ולרדת בתחנת flaminio . בנוסף קווי אוטובוס עיקריים שעוברים בפיאצה הינם: 88, 95, 117, 119, 490, 495, 160, 628. והחשמלית מספר 2.