כמה עובדות שכדאי לדעת על המדרגות הרומנטיות בעולם – המדרגות הספרדיות בעלת צורת פרפר ייחודית ומרהיבה הכיכר
מזרקת טרווי – המזרקה המפורסמת בעולם
מזרקת טרווי, הנמדדת רחוב של 26 מטרים ו49 מטרים לגובה, היא אחת המזרקות המדהימות והמרשימות ביותר שיש ברומא. היא שוכנת בפיאצה טרווי קרוב למדרגות הספרדיות והיא אחת מהמזרקות שלא ניתן לעזוב את רומא מבלי לבקר בה. מזרקה זו משמשת כסמל איטלקי לחיים הטובים "la dolce vita" ולסמלה של רומא. המזרקה נבנתה ועוצבה על ידי האדריכל ניקולה סלבי ב1732 לאחר שניצח בתחרות שארגן האפיפיור קלמנט ה-12. מטרתה הייתה להדגיש את סופה של אמת המים- אקווה ורג׳ינה המתפרשת לאורך 22.5 ק״מ מחוץ לעיר. בתקופת הרנסנס והבארוק אמת המים הגיעה לשיאה ועשתה את דרכה אל מזרקת טרווי והמזרקות של פיאצה דל פופולו.
לפני בנייתה של מזרקת טרווי שכנה במקומה מזרקה נוספת מתקופת הרומאים. בשנת 1629 האפיפיור אורבן השמיני החליט שהמזרקה זקוקה לשיפוץ ולכן הזמין את האדריכל האיטלקי, ג'יאן לורנצו ברניני, לשרטט כמה רעיונות לשיפורה. עם זאת, לאחר מותו של האפיפיור ב-1744, התוכניות מעולם לא יצאו לפועל.רק בשנת 1730 החלה העבודה על המזרקה לאחר שהאדריכל האיטלקי ניקולא סלבי זכה בתחרות העיצוב מחדש שערך האפיפיור קלמנס ה-12. באמצעות אבן טרוורטין מקומית, אותו חומר ששימש לבניית הקולוסיאום, מזרקת טרווי החלה לאט לאט לקבל צורה, עם פרטים מורכבים שנחצבו בכל חלק ופסל. לרוע המזל, סלבי נפטר לפני שהצליח לראות את היצירה המוגמרת, אבל בעזרתם של ארבעה פסלים והאדריכל ג'וזפה פניני, הושלמה מזרקת טרווי 30 שנה מאוחר יותר ב-1762. כל מחשבותיו, רעיונותיו וההחלטות שהובילו את האדריכל סלאבי להתחיל את הפרוייקט נאספות בספרו ״סיבות פילוסופיות״, אשר שמור היום בספריית הוותיקן . הודות לראיות יקרות אלו, אנו יודעים שהאדריכלות והפסלים משלימים זה את זה בפרוייקט של סלבי, שניהם אמצעים המיועדים לסמל את המפגש בין האדם והטבע. הפסלים מסמלים את הטבע בעזרת סלעים, צמחים, סוסים צדפים ומים, בעוד הארכיטקטורה של המזרקה מייצגת את העולם האנושי.
במרכזה של המזרקה ניתן לראות את נפטון, אל המים הרומי שעומד על מרכבת צדפי ים, בראשית 2 טריטונים. פרי עבודתו של הפסל פייטרו באצ׳י. לצידו סוס אחד פראי, בעוד השני רגוע, הסוסים מסמלים את האופי הכפול של הים ( רגוע וסוער). מצד שמאל של נפטון, נמצא פסל השפע, ובצידו הימני פסל הבריאות. בנוסף ניתן לראות 2 תבליטים מעל ראשו של האל, השמאלי מציג את אגריפס באקט של אישור בניית אמת המים אקווה ורג׳ינה, והתבליט הימני מראה בתולה עוזרת לחיילים הרומאיים לאתר מקום מים טהורים, משמעות הסמל על גבי המזרקה מיוחסת למשפחתו של האפיפיור קלמנט ה12. כמו כן בחלקה העליון של המזרקה ניתן למצוא על המעקה ארבעה פסלים שפוסלו על ידי קורסיני, לודוביסי, קוויירולו ופינצ'לוטי המסמלים את ארבעת עונות השנה ואת תעלת המים. הפסלים מסמלים את מתנות הטבע בעזרת שפע פירות, צמחים ופרחים המגיעים מהשדות.
מזרקת טרווי יושבת על גבי אמת מים עתיקה שתחילתה בשנת 19 לפני הספירה, וניזונה מהמים הצלולים של אקווה ורג'יניה. האגדה מספרת על קבוצה של חיילים צמאים אשר חיפשו מקור מים ליד רומא ובדרכם נתקלו בבחורה צעירה שליוותה אותם למעיינות. לאחר מכן שימשו המעיינות כמקור מים לאמת המים אקווה ורג׳ינה והיא נקראה על שמה של הבחורה הבתולה הצעירה. אמת מים זו הייתה אחת מ-11 אמות מים רומיות ושימשה כמקור המים העיקרי עבור הרומאים עד שהאוסטרוגותים בזזו את העיר בשנת 537 והרסו כמעט את כל האמות והמזרקות. בעוד שנגרם נזק רב, עדיין היו מעט מים שנכנסו מהאקווה ורג'ין. אז גם בתקופות אפלות ההן עד שאמות המים שוחזרו במלואן בסוף המאה ה-16, היה מקור קטן אחד של מים נקיים עבור הרומאים להשתמש בהם בחיי היומיום שלהם. המזרקה קיבלה את שמה המפורסם הודות למיקומה בצומת שבין שלושה רחובות, באיטלקית : tre vie .
מצד ימין של מזרקת טרווי שוכנת לה מזרקה קטנה בשם מזרקת האהבה אשר מורכבת משתי פיות מים פשוטות שחוצות לפני הנחיתה שלהן יחד באגן האבן הממוקם למטה. כאשר האדריכל ניקולה סלבי הוזמן לתכנן את מזרקת טרווי על ידי האפיפיור קלמנס ה-12, הוא החליט לצייד את האנדרטה בשתי פיות אלו על מנת לאפשר לאנשים לגשת למים הטהורים והנקיים של אמת המים. למיקום הצינוריות היה גם ערך סמלי רב, שכן הוא מתייחס לשתי היונים הלבנות ששותות יחד במזרקה. בסמליות הנוצרית, היונים מייצגים נשמות נוצריות שחסדו של אלוהים סיפק את צימאונן.
אחת העובדות הכי מצחיקות על מזרקת טרווי היא אנקדוטה. ככל הנראה, כשניקולה סלבי בנה את המזרקה, אחת החנויות לצדה היתה מספרה. הספר קצר הרואי לא היה מרוצה במיוחד מבניית המזרקה והרעש הנלווה ובנוסף היו לו שלל טיפים ושיפורים לאומן. סלבי, כמו אומני הבארוק, חי ונשם סיפורים ומשמעויות נסתרות. וגם נקמות קטנות. לקראת סוף העבודות הוסיך האומן לצד המזרקה אגרטל הדומה לאס הגביעים או Asso di Coppe ממשחק הקלפים הסיציליאני Scopa. למשחק יש מורכבויות, אבל הזכייה מוגדרת על ידי רגע אחרון שבו שחקן זורק את הקלף האחרון ומנצח. סלבי מיקם את האגרטל העצום בדיוק במקום החוסם את נוף המזרקה מחלון המספרה ובכך זרק את הקלף האחרון על הספר גס הרוח.
תמיד תהיתם לעצמכם למה אנשים נוהגים ליטול מטבעות לתוך המזרקה? האגדה מספרת שניתן לזרוק עד 3 מטבעות למזרקה כשלכל זריקה בקשה משלה. המטבע הראשון מסמל את החזרה לרומא. המטבע השני למציאת אהבה ברומא והמטבע השלישי לחתונה. פעולת הזריקה צריכה להיעשות עם הגב למזרקה בעזרת יד ימין לעבר כתף שמאל. מסורת הטלת המטבעות במזרקת טרווי נוצרה לאחר הסרט "שלושה מטבעות במזרקה" משנת 1954. על פי ההערכות 3,000 אירו מושלכים למזרקה מדי יום, אז מתוך מחשבה על כך, עובדי עירייה סוגרים זמנית את הגישה למזרקת טרווי שלוש פעמים בשבוע כדי לקרצף את רצפת המזרקה ולאסוף את המטבעות. באופן מסורתי המטבעות נוקו אז, נספרו ונמסרו ל-Caritas, ארגון צדקה קתולי כדי לעזור לעניים, אולם לאחרונה, הכסף מושקע לשיפור ובנייה מחדש של התשתית העתיקה של העיר.
מזרקת טרווי עברה מספר שיפוצים ושיפורים במהלך ההיסטוריה שלה,היא שופצה לראשונה בשנת 1988 כדי להסיר שינוי צבע שנגרם על ידי ערפיח, ושוב בשנת 1998 כאשר עבודות האבן שופשפו וכל הסדקים ושאר אזורי ההידרדרות תוקנו על ידי אומנים מיומנים, כמו כן המזרקה צוידה במשאבות חדשות. בינואר 2013 הכריזה חברת האופנה העילית פנדי, שתתן חסות לשיקום המזרקה שיערך כ20 חודשים בשווי של 2.2 מיליון יורו. זהו השחזור היסודי ביותר בהיסטוריה של המזרקה שנעשה עד אז.עבודות השיקום החלו ביוני 2014 והסתיימו בנובמבר 2015. המזרקה נפתחה מחדש בטקס רשמי בערב ה-3 בנובמבר 2015. השיקום כלל התקנות של יותר מ-100 נורות לד לשיפור תאורת המזרקה בשעות הלילה.
אטרקציה נוספת שניתן למצוא באיזור היא עיר המים התחתית בשם Vicus Caprarius
זהו מתחם דירות רומי עתיק ממש מתחת לאיזור שבו ממוקמת מזרקת טרווי. האתר הארכיאולוגי מתוארך למאה הראשונה לספירה אך לא התגלה עד סוף שנות ה90. כיום, המבקרים יכולים להגיע לאתר התת-קרקעי כדי להציץ על בתיהם של הרומאים העתיקים מהמעמד הגבוה. בחלל מוצגות גם דוגמאות של מאות חפצים שנמצאו במהלך החפירה, כולל פסלוני טרה-קוטה, כלי חרס אפריקאיים, אריחי פסיפס, ולמעלה מ-800 מטבעות. עם זאת, מה שהופך את פנינה הנסתרת הזו לעוד יותר מיוחדת, הם המים שעוברים בה. ב-Vicus Caprarius, המבקרים ימצאו בריכות שעדיין מתמלאות במים, הודות לאמת המים אקווה וורג'יניה, כאשר המים שנראים בתעלות יעשו את דרכם בסופו של דבר אל מזרקת טרווי. ( על מנת לבקר בתעלות המים נדרש לקנות כרטיס דרך האתר הרשמי של המקום https://www.vicuscaprarius.com/en/archaeological-area/)
ברצונכם לדעת יותר על אחת המזרקות המדהימות והמרשימות ביותר ברומא? הצטרפו לסיור מזרקות וכיכרות שלנו ואנחנו נדאג להשלים לכם את כל הפרטים על מזרקת טרווי ועל שאר המזרקות והכיכרות הייחודיות שיש לרומא להציע.
דרכי הגעה למזרקת טרווי : ניתן להגיע למזרקה בעזרת קווי האוטובוס הבאים 116,90,61,52 ו5