pantheon1600x400

הפנתאון ברומא – פלא אדריכלי מהעת העתיקה

דבר או שניים שכדי לדעת על הפנתאון של רומא
פלא אדריכלי הטומן בתוכו היסטוריה ארוכת שנים ואוצרות אמנות ייחודיים של האימפריה הרומית העתיקה

כמעט 2000 שנה לאחר סיום בנייתו ובעודו עומד בשלמותו כיום, הפנתיאון הוא אחד מהמונומנטים עוצרי הנשימה והייחודיים ביותר הקיימים בעולם. עיצובו המרהיב, הפרופורציות שלו, האלגנטיות וההרמוניה שבצורתו ובבנייתו הם דוגמא נפלאה לאדריכלות בתקופתה של אחת האימפריות הגדולות בעולם, האימפריה הרומית. גם מיכלאנג'לו, אחד מגדולי האמנים בהיסטוריה תיאר את הפנתיאון כעבודתם של מלאכים מהשמיים, ולא כאחת שנעשתה על ידי בני אדם.
הפנתיאון מכיל בתוכו היסטוריה ארוכת שנים ואפשר לדבר עליו ועל הייחודיות שבו בלי סוף. לכן ריכזנו עבורכם את עשר העובדות המעניינות ביותר שבעת הביקור שלכם, כדי לדעת.

1. המילה פנתיאון היא בעצם שם תואר בשפה היוונית העתיקה ופירושה "כבוד לכל האלים" למעשה, הפנתאון כנראה שימש תחילה כמקדש לכל האלים במיתולוגיה.

2. זהו המונומנט היחידי מתקופתה של האימפריה הרומית העתיקה שנשמר כמעט במלואו ועומד על קנו עד עצם היום הזה. את האמת, סיפור ההישרדות של הפנתאון הוא עדיין תעלומה עבור רבים, ועדיין מנסים להבין איך במהלך ההיסטוריה הוא הצליח להישאר כמעט ללא פגע, כשמונומנטים רבים אחרים נופצו ונשדדו במהלך פלישות הברברים לרומא. בנוסף ניתן לייחס את העובדה שהוא נשמר לאורך כל כך הרבה שנים לטובתה של הכנסייה בראשות האפיפיור, כאשר בשנת 609 לפנה"ס הפנתאון הפך באופן רשמי לכנסיה ולא למקדש. הכנסייה הגנה עליו, שמרה על המבנה ולא נתנה לאף אחד לגרום לו לנזק. למעשה, עד היום לא ברור לגמרי מהו הרכב החומר המדויק שממנו בנוי הפנתאון, אך נראה שהוא די מזכיר את הבטון של ימינו. ועדיין למרות כל הסיבות האפשריות, הפנתאון הוא המונומנט היחידי בגודלו ובגילו שהצליח לשרוד את נזקי הזמן וכוח הכבידה ונשאר שלם ועוצר נשימה.

3. גילו המדויק של הפנתאון נשאר לא נודע, האגדה הרומית מספרת שהפנתאון המקורי נבנה בדיוק באותה הנקודה בה עומד המבנה כיום, והיה מוקדש למייסדם המיתולוגי רומלוס שעלה לגן עדן מאותו האתר. לעומת זאת היסטוריונים רבים טוענים שהפנתאון נבנה על ידי אגריפס יד ימינו של הקיסר אוגוסטוס בשנת 27 לפנה"ס ונשרף כלות בשריפה הגדולה שהתרחשה בשנת 80 לספירה. לאחר מכן נבנה שוב על ידי הקיסר דומיטיאנוס אך נפגע מברק ונשרף שנית בשנת 110 לספירה. הם טוענים שהפנתאון כפי שאנו מכירים אותו היום, נבנה בשנת 120 לספירה על ידי הקיסר אדריאנוס שהיה ידוע בתור חובב אדריכלות מושבע. בשיתוף פעולה עם אפולודורוס מדמשק, אדריכל יווני מפורסם באותה העת. אך אפולודורוס מצא את מותו לאחר שהתווכח עם הקיסר על העיצוב והבנייה של המקדש…

4. החלק המרתק והמרהיב ביותר בפנתיאון הוא כיפת הענק שלו בעלת החור vמפורסם בחלקה העליון (האוקולוס – עין הפנתאון). כיפה זו נחשבה לגדולה ביותר בעולם למשך 1300 שנה ועד עצם היום הזה נחשבת לכיפה הגדולה ביותר שנבנתה ללא תמיכה! קוטר הכיפה הוא 43.30 מטר, רק לשם ההשוואה כיפת הקפיטול בוושינגטון היא בקוטר של 29.26 מטר, ובכן אתם יכולים לדמיין.. הכיפה נבנתה בפרופורציה מושלמת עם מבנה הפנתאון וזאת בשל העובדה שהמרחק בין הרצפה לראש הכיפה שווה במדויק לקוטרה של הכיפה. ההישג האדריכלי הגדול ביותר בבנייתו של הפנתאון נבע ממשקלה של הכיפה הענקית. המהנדסים הרומאים ניסו להקל על משקלה ככל שניתן. לא רק שעובי הכיפה יורד בהדרגה אלא גם החומרים ששימשו לבנייתה בחלקה העליון היו קלים יותר ובעלי מרווחים פנימיים בתוך קירותיה. בעוד שהחלק הפנימי של התקרה הוא כדורי, החלק החיצוני שלה שטוח מעט ולכן קשה לקבל ולהבין את המימד שלה. החור המפורסם של הכיפה, בקוטר של 7.8 מטר, הינו מקור האור היחידי במקדש והוא מהווה את החיבור בין המבנה הפיזי לאלים שמעליו. מי מכם ששאל את עצמו מה עושים בימים גשומים? אז זו שאלה שנלקחה בחשבון בעת בנייתו ולכן הריצפה משופעת ומנקזת את מי הגשמים שיורדים על ריצפתה.

5. החלל של הפנתאון נבנה בצורת גליל המכוסה בחצי כדור. גובה הגליל שווה לרדיוס הכדור, 43.3 מטר. למבנה אין חלונות למעט החור בתקרת הכיפה, וזהו מקור האור היחיד שלו. רצפת השיש מעוטרת בסדרה של דוגמאות גיאומטריות מורכבות מהעת העתיקה של האימפריה הרומית. אחד השינויים המשמעותיים ביותר שעבר הפנתאון לאורך ההיסטוריה התרחשו במהלך כהונתו של האפיפיור אורבן השמיני, שהמיס את כל עיטורי הברונזה שנמצאו על תקרת הפנתאון ובכך גרם לכעס רב בקרב האזרחים הרומאים.

6. כל אחד מ-16 העמודים הקורינתיים המאסיביים אשר תומכים באכסדרה, שוקל 60 טון! ובגובה של 11.8 מטר. העמודים עשו את דרכם לרומא כל הדרך ממצרים ונגררו מעבר ל100 ק"מ מהמחצבה לנהר הנילוס על גבי מזחלות עץ. בעזרת הדוברות שצפו על נהר הנילוס במהלך שיטפונות האביב ולאחר ששטו לרוחבו של הים התיכון, מצאו עצמם העמודים בנמל הרומאי בעיר אוסטיה, שם הועברו חזרה לדוברות ונמשכו במעלה נהר הטיבר לרומא. העמודים תומכים בגלם משולש שעליו חרוטה כתובת המייחסת את בנייתו של הפנתאון למרקוס אגריפס. ("M•AGRIPPA•L•F•COS•TERTIUM•FECIT) כלומר, נבנה על ידי מרקוס אגריפס בקונסוליה השלישית שלו. זהו השריד היחידי מהמקדש המקורי שבנה אגריפס ויש המאמינים שאדריאנוס השאיר אותו כמחווה לקודמו כאשר בנה מחדש את הפנתאון.

7. ה-21 לאפריל נחשב לתאריך שבו הוקמה העיר רומא, בתאריך הזה ניתן לראות אפקט תאורה מרהיב בפנתאון, כאשר שמש הצהריים פוגעת בסורג מתכת מעל פתח הדלת הראשית וממלא את החצר החיצונית באור. המראה המרשים של הקיסר הרומאי עומד בפתחו של הפנתאון מוקף באור המגיע מתוכו, ביום חגיגי זה נתפס אולי כמחווה שבה הקיסר התאחד עם האלים שלמעלה והפך אותו לחלק מהם.

8. בשנת 609 הפנתאון היה המקדש הפגאני הראשון שהפך לכנסייה ולכן הוא ניצל מהרס והשמדה במהלך ימי הביניים. כיום הפנתאון נחשב לכנסיה שמוקדשת למריה הקדושה ועדיין רבים אם לא הרוב המוחלט, עדיין קוראים לו בשמו הראשון, הפנתאון. עובדה זו אולי מעידה על כך שהוא קיים ללא שום תלות בשלטון הדתי אלא עומד איתן כמחווה לעבר.

9. מול המונומנט הייחודי הזה שוכנת לה מזרקת הפנתיאון הקסומה. היא תוכננה על ידי האדריכל המפורסם ג'אקומו דלה פורטה בשנת 1575 ופוסלה משיש על ידי לאונרדו סורמני. בשנת 1711, האפיפיור קלמנס ה11 ביקש לעשות כמה שינויים בתוכנית הפריסה של המזרקה לשם כך גייס את האדריכל פיליפו בריניוני אשר שינה את אגן המזרקה העשוי כעת מאבן והוסיף מצבה של רעמסס השני המוקפת ארבעה דולפינים לעיטורה.

10. כיום הפנתאון מכיל את קברו של האמן הדגול רפאל והמלך וויטוריו עמנואל השני, בנו אומברטו הראשון ואישתו המלכה מרגריטה. כמו כן ניתן יהיה למצוא את קברם של כמה משוררים ואדריכלים איטלקים בינהם ארקאנג'לו קורלי ובלדסרה פרוצי.


את סודותיו של הפנתיאון ועובדות מעניינות נוספות לגביו תוכלו למצוא במגוון הסיורים שלנו שכוללים את התחנה הנפלאה והייחודית הזו. בין אם זה באחד הסיורים הרגליים שלנו או בין אם זה בסיור על קולנועית, יחד איתנו תוכלו ללמוד ולגלות עוד על אחד מהמבנים העתיקים והמרשימים ביותר בעולם. מה שבטוח זה שאם הגעתם לרומא זהו מונומנט שלא תרצו לפספס!